„Zdrowe żywienie dzieci i młodzieży”
KATEGORIE
„Zdrowe żywienie dzieci i młodzieży”
W Oświęcimiu w dniu 29 listopada 2017, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole zorganizowało 43 spotkanie w projekcie „Zdrowe żywienie dzieci i młodzieży”.
Licznie zebrani dyrektorzy placówek edukacyjnych z terenu Miasta Oświęcimia i Powiatu Oświęcimskiego, wysłuchali prezentacji Pani Aleksandry Cichockiej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Ciepło zostało przyjęte wystąpienie Pani Prezes KSPS Pani Zofii Grzebisz Nowickiej, która serdecznie podziękowała wszystkim obecnym, informując, że kształtując wiedzę najmłodszych o formach żywienia i programach Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, które przeznacza znaczne środki dla placówek edukacyjnych aby kształtować właściwe nawyki żywieniowe. Wystąpienie Pani Teresy Piekary, Dyrektor Oddziału Terenowego w Krakowie - Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zachęcające do zawierania umów z posiadającymi certyfikat firmami dostarczającymi właściwe środki żywieniowe dla dzieci i młodzieży, zapraszała wszystkich dyrektorów, którzy jeszcze nie korzystają z tych środków do ich zawierania . Prezentacja Pani Aleksandry Cichockiej dot. zdrowego żywienia dzieci i młodzieży, jasno wskazywała na wagę kształtowania tychże postaw przez pedagogów i pracowników placówek edukacyjnych. To właśnie szkoła ma do spełnienia szczególną misję , bo nauczyciel jest przez uczniów (szczególnie najmłodszych) autorytetem największym. Pani A. Cichocka wskazała na szczególną wagę ograniczania spożycia artykułów z dużą ilością cukru, soli. Bo budowanie świadomości, szczególnie w okresie ich rozwoju jest niezbędne.
„Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży” prezentowała obecna na spotkaniu – Firma BAKOMA. Zapraszamy na stronę firmy www.bakoma.pl
Prezentacja znaczenie mleka w diecie dzieci i młodzieży